23 Şubat 2012 Perşembe

Erovizyon yaklasiyor yihuuuu

Dun Turkiye'nin 2012 Erovizyon sarkisini dinleme firsatimiz oldu nihayet! (http://www.youtube.com/watch?v=d_F6H6--FrU) Gece yapmam gerekenleri ertelemek icin neyle ilgilensem diye dusunurken Erovizyon haberi ilac gibi geldi. YouTube sagolsun yakin gecmisteki tum Erovizyonlari yadettik, hakkimizin yenip yenmedigini, birincilerin isabetli olup olmadigini milli duygularimizi bastirip, uzman gozuyle degerlendirdik.

Aralarinda en dokunaklisi suphesiz 2003'de Sertab Erener'in birincilik getirdigi yarisma (http://www.youtube.com/watch?v=fjowEwCk2bA). Kazandigimiz belli oldugunda resmi Erovizyon sunucumuz Bulend Ozveren televizyondan aglamakli bir sesle "1975'den beri boyle bir sey yasamadim!!!" derken biz Kadikoy'deki ogrenci evinde halay cekiyorduk. Erovizyona yillarca cok burun kivirdik; donmeyen politik oyunlar mi kaldi, musluman ulkeye atilmayan oylar mi, gurbetciler olmasa halimiz yaman mi... Ama oldu iste, biz de sonunda birinci olduk, rahatladik. (Bu arada Bulend Ozveren'in Erovizyon hakkindaki uzman gorusu icin bkz: http://www.uzmantv.com/eurovisiona-katilacak-sarki-hangi-ozellikleri-tasimali)

Sertab'dan yola cikip diger yillarin birincilerine goz attiktan sonra sundan eminim ki 2006 yarismasi Erovizyon tarihindeki en tuhaf birinciye ev sahipligi yapmis! Evet, Erovizyon'da bastan beri denenen bariz taktikler var; sarkiya milli kulturunu yansitan yerel motifler katmak gibi - ki bu konuda Turkiye'nin azmi takdire sayan, gonderdigimiz 10 sarkidan 9'unda darbuka kullaniyoruz... Ama 2006'da goruyoruz ki Finlandiya da o sene yerellikte sinir tanimamis, Iskandinav kimliginin olmazsa olmazi brutal vokal ve onu tamamlayan vahsi kostumleri ile Erovizyon'da adeta bir cesaret timsali olmus. Artik tepki oylari mi, boyle bir gozu karaliga sapka cikarmak mi bilinmez birinciligi kapmislar, kendileri bile sasirmis olmali dersem buradan heavy metalci arkadaslarima ayip etmis olmam umarim :)



2011'in birincisi Azeri grubu da ilk defa dun dinledim (http://www.youtube.com/watch?v=fSnz-iF9Xps). Tamam olur olmadik yerde yerellik katma cabalari bazen egreti olabiliyor ama tamamiyle bati ozentisi, kendinden hic bir iz tasimayan boyle bir sarkidansa, yine 9/10 darbukayi tercih ederim. Hadi Ingilizce global dil, sarki soyleme tarzi, danslar falan bir yere kadar da ozunde tesekkuru bir borc bilerem diye konusan Eldar ve Nigar'i Ell & Nikki diye sunmak nedir? Cik, olmamis, sevmedim...

Son olarak 2011'den 2008'e gidiyorum, ve tipik bir Erovizyon seyircisi edasiyla, kendimden emin sunu soyluyorum "Mor ve Otesi'nin hakki yenmis arkadas". Benim kesinlikle favorim... Hem muzigini hem de sozlerini tek geciyorum, ve hayir kesinlikle Mor ve Otesi'ne olan zaafimdan duygusal davranmiyorum. YouTube'da da farkli milletlerden olup benim tezimi destekleyen arkadaslar var, lutfen :) Sozleri Turkce oldugu icin juri uyeleri sarkinin havasina girememis olabilir, o yuzden buraya hem Turkce'sini hem Ingilizce'sini koymak boynumun borcudur (http://lyricstranslations.com/eurovision-lyrics/mor-ve-otesi-deli).

Mayis 2012'de kaldigimiz yerden devam ederiz artik...

Hiç yorum yok: